TSM JO v Portugalsku
Již potřetí za sebou TSM Ještědské oblasti vyrazilo do zahraničí během jarních prázdnin Libereckého kraje. Tentokrát destinace byla trochu vzdálenější – volba padla na Portugalsko, a to konkrétně na horskou oblast Aguiar da Beira a místní terény, které se nacházejí v nadmořské výšce mezi 700 – 850 m n. m. Paradoxně jsme tak byli výše, než v místech, kde v Česku klasicky trénujeme nebo bydlíme. Dohromady jsme absolvovali 9 náročných fází, z toho dvě byly sprintové.
Odlet v sobotu 2. března v 6:00 z ruzyňského letiště nebyl úplně příjemný, sraz si dala celá skupina již ve 4:00. Let byl však bez problémový, přestup v Lisabonu do Porta také. Tam jsme se však chvíli zdrželi u půjčovny aut, protože některé věci byly domluveny jinak, než nám bylo předhazováno. Ihned poté jsme však na chvíli (po krátkém nákupu v Lidlu) zajeli k moři a chvíli relaxovali. Otužilejší i okusili sílu mořských vln. Poté přišla cesta, která byla pro některá auta i docela dlouhá. Ubytování se nacházelo necelých 200 km od letiště, takže jsme se docela projeli. Následovala večeře a zasloužený odpočinek po cestě.
V neděli jsme už naplno trénovali, ale začali jsme zlehka. Úvodní trénink byl zaměřen na seznámení se s místními terény a způsobem orientace v nich. Odpoledne jsme šli již dva okruhy, přičemž řada závodníků byla stínována. Druhý tréninkový den jsme začali kombotechem – první část mapy obsahovala pouze zelenou, vrstevnice a skály, na to navázal docela náročný a úzký had. Ne všichni oběhli vše. Trénink výborně demonstroval to, že nelze trať jen tak oběhnout bez záchytných bodů na postupech a směr je naprosto klíčová o-technika. Odpoledne na nás čekal první sprint. Běželi jsme trať H21E ze závodů ABOM 2019, které proběhly letos v lednu a trať to byla zajímavá s řadou voleb postupů. Procvičili jsme si zase úplně jinou o-rutinu, a to sprinterskou.
Další den byla hned ráno na programu klasika, která se běžela hromadně (některé kontroly byly farstované). Původní parametry nejdelší tratě 11,6 km vzbuzovaly velký respekt, nicméně jsme pro jednotlivé skupiny (mladší holky, starší holky, kluci) tratě zkrátili. Náročné dohledávky, volby postupu, ale i neprůstupné hustníky byly headlinem celého tréninku.
Odpoledne, po 5 fázích, jsme si dali oraz. Kromě odpočinku na hotelu jsme jeli na dvě hodiny do pětitisícového městečka Aguiar da Beira na nákupy, kávu a procházku historickým centrem.
Další den jsme ale už naplno trénovali. Bohužel počasí se zhoršilo, a tak nám skoro po celou dobu tréninku docela dost pršelo. Na programu byl middle (3,8 km) v trochu méně zarostlém lese, kde se však dalo udělat také spoustu chyb. Na to navázal had dlouhý 2,8 km, který ne všichni absolvovali. Odpoledne jsme se znovu vypravili na sprint. Tentokrát jsme běželi ve městečku Aguiar da Beira čtyři sprintové intervaly, mezi nimiž vždy byl krátký výklus. Jednotlivá kola byla dlouhá zhruba 4´-6´ a postupy nabídly řadu rozličných voleb postupů, které byly podrobně rozebírány večer při tradičních rozborech.
Poslední tréninkový den jsme začali moc pěkným tréninkem zhruba 30 min JV od místa našeho působení. Řetízek kontrol prověřil všechny po mapové i fyzické stránce, důraz byl zejména na jemné čtení řady detailů a správné odběhy od kontrol. Odpoledne jsme šli závěrečný trénink (bohužel v dešti), kdy jsme se rozdělili do trojic a odběhli štafetové úseky (dva až čtyři). Kontroly byly farstované, trénink to byl rychlý a velmi kontaktní a kdyby nepršelo, bylo by to krásné vyvrcholení celého soustředění.
Večerní balení a úklid vozidel i pokojů už bylo jen „nutné zlo“ na závěr, další den jsme před devátou vyjížděli, zastavili se krátce u moře, odevzdali auta odletěli zpátky domů.
Celou dobu se o nás staral pěkně hotel Terma´s Park, na porce k obědu a večeři jen tak nikdo z nás dlouho nezapomene. Ochutnali jsme mořskou kuchyni, místní speciality i řadu jiných dobrot, následoval vždy zákusek a člověk měl poté problém se vůbec odvalit nahoru do pokojů.
Více informací:
– fotky Katky Kaškové ; fotky Martin Klein ; fotky Číba
– výsledky tréninků
Picánek
Komentáře »
No comments yet.
Leave a comment