Nejste přihlášen(a) | Přihlásit se

Od pátku 25. října do neděle 27. října proběhlo v zázemí ABCD Sporthotelu v Kořenově úvodní soustředění SCM JO a TSM LK. Kromě zkušeňáků jsme přivítali i nové tváře. Strava byla výborná, a tak bylo o kvalitní soustředko postaráno.

Pátek večer

Na rozehřátí jsme si střihli orienťácké interaktivní bingo a kvíz, který seznámil s základními a zábavnými akcemi našeho SCM. Poté Číba představil základní pravidla a zásady. Pod rouškou tmy jsme se již vydali do lesa na noční týmovou hru. Běželo se v 3 členných týmech na mapě s několika uzlovými kontrolami, z kterých byly pak „paměťáky“ s indíciemi.

Sobota dopoledne

Na první denní tréninkovou jednotku jsme se vydali nedaleko shromaždiště zářijového ČPŠ na middle do Horního Polubného. Nejdelší trať 3,3 km, nejkratší 2 km postavené na směrný čas 25 minut. Velký důraz na precizní čtení mapy a popisů při zachování vysokého, to bylo hlavním cílem tohoto tréninku.

Sobota odpoledne

Po výborném obědě jsme se pěšky vydali na downhill okruhy, které startovaly nedaleko chaty Zvonice. Startovalo se hromadně po skupinách a dle věku se běžel různý počet okruhů (3 až 5, délka 0,6 km). Navíc u několika okruhů hned po oražení cíle začínal měřený úsek zpět na start, při kterém bylo cíle se kousnout a zvýšit fyzickou náročnost tréninku (770 m, 95 převýšení). Nejstarší kluci šli výběh 3x, nejmladší holky 1x. Nejlepší čas zaběhl zkušeně Štrúdl.

Sobota večer

Před večeří jsme ještě stihli udělat první část analýzy middlu, kterou jsme po večeři dokončili. Ukázali jsme si úskalí jednotlivých postupů a interaktivně vymysleli ideální varianty i taktiku, jak se v náročném kamenitém terénu efektivně orientovat. Následně přijel Lanky, s kterým jsme si vyzkoušeli zásadní protahovací a posilovací cviky pro orienťáky. Všichni také již dobře víme, jak na držení těla a práci s pánví a příčným břišním svalem, abychom nepřetěžovali záda ani jiné části těla. Únava již byla značná, ale zvládli jsme ještě po skupinách rozebrat odpolední dowhill a ubrat se ke spánku.

Neděle

Závěrečný nedělní trénink „Štěpánka se Štěpánkou“ nalezl útočiště na rozhledně Štěpánka. S vervou jsme se vrhli do 300 výškových metrů, které nás směrem ke startu čekaly. Následoval rychlý hromaďák s vloženou free-order částí mezi turisty u rozhledne. Po doběhu ještě cca 2 km dlouhý téměř seběhový koridor na ubytko.

Snad se všem nováčkům soustředění líbilo a uvidíme se v březnu v Maďarsku. Nezapomeňte se přidat do facebookové skupiny a napsat Číbovi o přístupové údaje pro přihlašování 😉

Foto od Káti

Za trenérský tým Matějíček

Velké díky

Poděkování

Velké díky všem trenérům žáků v klubech v Ještědské oblasti. Je radost jet na MČR oblastních výběrů žáků s tak výbornými závodníky a závodnicemi.

Mery a Vráťa

O víkendu 5.-6.10.2019 se v Tisé u Blatna konalo Mistrovství České republiky oblastních výběrů žactva. Žáci ještědské oblasti potvrdili, že patří k nejlepším, A-družstvo obsadilo vynikající 2.místo a naše B-družstvo obsadilo nádherné 4. místo, C-družstvo skončilo 16. a D-družstvo 19. v konkurenci 36 družstev. Členy stříbrného družstva byli: Hugo Hoetzel, Tína Matyášová, Prokop Tomášek, Matilda Tomášková, Bára Lamačová, Eric Heczko, Lea Martanová a Vilém Bednařík. Gratulujeme

Kemp Karolínka

Poslední zářijový víkend proběhlo soustředění TSM na březích Máchova jezera v kempu Karolínka. Soustředění bylo zaměřeno na štafetové závody. Simulovalo hromadné starty, těsný kontakt s dalšími závodníky, průběhy diváckými úseky se simulací akustiky shromaždiště, s přítomností fotografů, komentátora s megafonem či s pohybem i neukázněných diváků.

První trénink byl situován k úpatí kopce Borný. V této lokalitě byl postaven noční trénink dvojic, který vyžadoval nejen precizní čtení mapy za snížené viditelnosti, ale také spolupráci s týmovým kolegou.

Následující den jsme se přesunuli do oblasti Malý Borný, kde jsme v 10 hodin odstartovali kvalifikaci s hromadným startem. Na účastníky čekalo několik okruhů s opakovaným průběhem diváckým úsekem. Na dlouhé trati dominoval Kuba Chaloupský v závěsu s Kryštofem Hájkem a Matyášem Štreglem. Z žen zvítězila Šárka Sokolářová. Krátkou trať ovládla Áďa Skácelová v těsném závěsu Štěpánky Hudské. Výsledky zde

Někteří si závod ztížili….

Odpoledne proběhl trénink „hon na zajíce“, který simuloval rychlé rozhodování a kontrolu mapy. Závodníci startovali v minutových intervalech a snažili se za každou cenu dohnat soupeře před sebou.

Sobotu jsme pak zakončili přednáškou, kterou si pro nás připravil Honza Venca Francke. Měli jsme tak možnost shlédnout mimo jiné i předpremiéru jeho filmu o extrémním dálkovém závodu na mrazivé Aljašce jehož se účastnil.

V neděli jsme soustředění zakončili štafetami přes cestu. Závod dvojic, kdy jeden z týmu hledá kontrolu a druhý se přibližuje po cestě ke křížení spojnice kontrol s cestou kde si dvojice vymění mapu. Závod byl rozdělen na semifinále a finále.

Start semifinále štafet přes cestu

Videodokumentaci z nedělního závodu by Dann Wolf zde

Těšíme se na vás na dalším soustředění

Za trenéry TSM, Číba