Nejste přihlášen(a) | Přihlásit se

Právě probíhá soustředění SCM/TSM na Slovensku. Máme za sebou první seznamovací trénink s okolím města Rožňavy, kterému i přes předchozí průtrže mračen zasvítilo sluníčko. Trénink se konal na mapě Julius, která se rozkládá na kopci s vyhlídkou Turecká. Jednalo se o downhillový seběh se zaměřením na udržení směru a výšky. Nejnáročnější část tréninku byla již samotná cesta na start. Nejen, že jsme museli překonat velké převýšení, ale i přes vcelku přesnou navigaci od zanašečů se podařilo některým zakufrovat. Zítra vyrážíme ochutnat terény Silické planiny.

Následující dva dny probíhaly na Silické planině. V neděli dopoledne čekal dorostence kombotech, při němž se poprvé seznamovali s terénem Silické planiny, který se vyznačuje velkým množstvím závrtů. Pro mnohé z nich to bylo první setkání se závrty.

GPS tracking:

Výsledky

Na odpolední trénink jsme se přesunuli asi 4 km na mapu Silička, která je součástí mapy Brázda. Dlouhý a úmorný pochod vysokým porostem na start tréninku byl odměněn krásným otevřeným terénem se závrty, kde na dorostence čekaly 4 okruhy. Poprvé jsme se setkali s místní faunou v podobě krásných jelenů s bohatým parožím a stády přihlížejících ovcí.

Mapy

V pondělí probíhal trénink opět na Silické planině, tentokrát na mapě Torzo2. Dopoledne dorostenci absolvovali Middle. Terén byl opět se závrty, vyšším travnatým porostem, který skrýval mechem pokryté kameny, které brzdily maximální rychlost běhu. Těžký terén zmátl jak začátečníky, tak i ostřílené borce a pro několik dorostenců skončila trať DISKem.

GPS tracking:

Výsledky

Odpoledne jsme naše působení na Silici završili vrstevnicovkou. Na mapě bez cest se všichni museli soustředit na správné čtení mapy a odběhy od závrtů.

GPS tracking:

V úterý dopoledne nás čekal městský sprint v Rožňavě. Po roznesení kontrol jsme narychlo trochu poopravili tratě, protože některé brány nebylo možno použít. Startovalo se přímo z areálu ubytování. Málo čitelné průchody zůstaly některým utajeny, a tak mnozí litovali ztráty vteřin až při společných rozborech.

Výsledky

Odpoledne jsme vyrazili do Vysokých Tater. Cestou jsme ještě navštívili Dobšínskou ladovou jeskyni. Útočištěm na zbytek týdne se nám stala chata Jakubina v Ráčkově dolině.

Ve středu jsme si přivstali a už v sedm ráno se vydali na horskou túru. Nasadili jsme ostřejší tempo, a tak netrvalo dlouho a časy udávané na rozcestníkách přestaly souhlasit s naším tempem. U Jamnických ples se oddělila první skupina, zbytek pokračoval na Ostrý Roháč. Pro většinu to bylo první setkání s tatranskými řetězy, ale všichni jsme to zvládli. Někteří ještě zdolali vrchol Plačlivo a v Žiarském sedle se našel konečně čas na oběd. Posledních devět odolných pokračovalo na Baranec, ostatní sestoupili zpět do doliny. Nejhorším okamžikem dne byl nekonečný sestup. Naštěstí nás při životě udržely neidentifikovatelné skřeky holek a neustálý vtip a zábava.

Ve čtvrtek začala první etapa čtyřdenních závodů Tatry orienteering. Pro každého to byl šok – šílená buš, žlutá střídala zelenou a bažiny se taky našly. I přes velké chyby se svěřencům i trenérům podařilo obsadit přední příčky. Zbytek dne jsme věnovali odpočinku a regeneraci.

Páteční závod se odehrál v deštěm skrápěném bažinatém terénu, který v druhé polovině tratě přešel do rychlých přeběhů luk. Tratě byly opět postaveny ve velmi náročném terénu jak po fyzické, tak mapové stránce. Chyby se počítaly v řádech minut, ne vteřin, ale i přesto jsme dokázali obhájit přední umístění v závodním poli. Odpoledne nás čekala zasloužená návštěva popradského aquaparku s termálními bazény.

V sobotu nás pořadatelé poslali do nejnáročnější etapy závodu. Celá trať byla postavena na vysoce podmáčených lukách, v hlubokých bažinách, neskutečně hustém podmáčeném porostu s velice těžkou podložkou. I pro ostřílené borce bylo velmi obtížné zajít tento závod s minimálním počtem chyb. Orientační běh, jak ho známe, se tak rázem proměnil v survival – boj s hlubokým bahnem, vysokou travou, která převyšovala i ty nejvyšší z nás, a boj s hustými křovisky. Odpoledne jsme poctili návštěvou Štrbské pleso a alespoň z dálky si prohlédli štíty Vysokých Tater.

Na nedělní poslední etapě nás čekal otevřený terén pro rychlý běh. Etapu pro nás postavil vedoucí SCM/TSM, Picánek. Opět se nám podařilo obhájit několik předních příček v různých kategoriích. Cestou domů do rodné krajiny jsme podnikli návštěvu Hranické propasti na okraji města Hranice poblíž města Olomouc a to v rámci povinné 45 minutové přestávky našeho dopravce.

Celé soustředění se vydařilo, získali jsme cenné zkušenosti do dalších závodů a poznali různé druhy terénů.

Fotografie z celé akce k nalezení zde:

http://kataob.rajce.idnes.cz/SCM_Slovensko_30.6.-9.7.2017/

http://kataob.rajce.idnes.cz/SCM_Slovensko-fotky_ostatnich/

Průběžné a celkové výsledky z Tatry-orienteering zde:

http://www.tatry-orienteering.sk/preteky.html