Nejste přihlášen(a) | Přihlásit se

„Komu se nelení, tomu se Jelení“

Pokyny k akci

O posledním únorovém víkendu se dorostenci a junioři z JO usadili v RZ Radost v Horním Jelení, asi 30 km východně od Pardubic. Ubytování a strava byla na velmi dobré úrovni, počasí také vyšlo.
V pátek po příjezdu následovala večeře a od 20:00 byl připraven NOB. Vesměs dobré výkony podávali všichni svěřenci a nezastavila je ani 20 let stará mapa na 2 postupech do cíle. Trénink byl volný, měřený jen pro informaci.
Výsledky_NOB, mapa D, mapa H, 3DRerun: zde

V sobotu po snídani pokračovalo soustředění KrosOkruhy. V asi nejzajímavější části místní mapy bylo připraveno 6 okruhů, kdy se nejdříve běžel kros (částečně terénem i bažinou) v délce asi 700 m, poté následoval mapový úsek se třemi kontrolami (cca 500-600 m). Nejlepší kluci zvládli všech 6 okruhů, kdy současně dodrželi taktiku, že se mají na krosu postupně zrychlovat. Nejrychleji šel nakonec Víťa Koštejn za 2:58.
Výsledky D, Výsledky H, GPS tracking okruhy: A, B, C, D, E, F, všechno dohromady.

Odpolední fázi obstarala KomboHra. Tak se skládala z několika částí, která měla prověřit svěřence v různých o-technikách. Bohužel díky těžšímu úvodu se tvořily skupinky, a tak málokdo šel sám, čímž se trénink trochu znehodnotil. Spoléhání na ostatní se mnohdy nevyplatilo a z toho pramenilo množství chyb. Trénink nebyl měřený, tempo volné. 3DRerun + mapa: zde.

Po večeři a důkladné analýze připravil Dan ještě Micro-O v „aule“ našeho ubytování. Pěkné zpestření nakonec vyhráli trenéři Honza + Honza ;-).

P1110149
Analytický tým připravuje večerní program a zpracovává výsledky 😉

Soustředění zakončilo nedělní kontrolní tréninkový závod (KTZ). Náročný závod vyhrála Anička Fürstová (D), která celý závod šla vyrovnaně a na rozdíl od svých soupeřek se vyvarovala větších chyb, a Víťa Koštejn, který sváděl vyrovnaný souboj s Matějem Burdou, ale Matějova chyba na K15 nejspíše rozhodla. V kratší chlapecké trati vyhrál Víťa Mareš, který se vrací do tréninku po dlouhém zranění. Některé časy dosahují enormních výšek, to je i zamyšlení pro nás trenéry, zda trať nebyla příliš náročná.
Výsledky, mapa D, mapa H16+D20, mapa H20. 2DRerun: D, D20+H16, H20.

Soustředění se snad vydařilo, velký dík patří hlavně Danovi za přípravu tréninků. Bohužel chování některých závodníků na soustředění nebylo úplně v pořádku se zásadami SCM/TSM. Těch, co se to týká, si snad uvědomí, že soustředění nejsou čajové dýchánky, ale akce, které můžou pomoci ve vaší o-kariéře. Další štace již za necelé 4 týdny – Velikonoční soustředění v Doksech!

Fotky: Káťa, Dan.
Video: Dan


P1110209
Start nedělního závodu

Jako každým rokem, jsme se v hojném počtu 51 žáků Ještědské oblasti setkali na soustředění v MUHU. Protože předčasně roztál sníh, soustředění nebylo na běžkách, ale bez běžek. Přijeli jsme kolem půl páté. Vybalili jsme si a hned jsme šli na trénink. Trénink spočíval v tom, že jsme na mapě měli označenou oblast, ve které jsme hledali červené fáborky na srázcích (výsledky). K večeři jsme měli rizoto s kečupem, nebo sýrem. Po večeři jsme vyplňovali orienťácké testy (posedy) a pak jsme běželi noční orientační běh. Start byl v 21:00. Tento závod byl poměrně krátký, takže mladší závodníci šli spát brzy.

V sobotu jsme měli tři tréninky a rozcvičku. Na rozcvičku jsme šli v 7:30 a na rozcvičce jsme se rozběhali, rozcvičili a pak běželi na snídani. K snídani byly tradičně švédské stoly. Po snídani bylo vyhlášení výsledků z pátku. První sobotní trénink byl tzv. pětilístek. Na mapě bylo vyznačeno pět lístků. Jeden byl pouze s cestami, druhý byl bez cest, třetí pouze s porosty, čtvrtý vrstevnice a kameny a pátý byl zrušen. Celkově bylo šestnáct kontrol (výsledky motýlek). Menší děti měly svou trať (výsledky menší). Poté jsme šli na oběd. K obědu bylo knedlo vepřo zelo. Po obědě jsme si rozlosovali štafety a měli jsme odpolední klid. Odpolední klid skončil a tak jsme se převlékli a šli na další trénink (byly to štafety). Celkově bylo 14 tříčlenných štafet. Štafety byly napínavé až do konce (výsledky, úseky). Největší úspěch byl, že žádná štafeta nebyla diskvalifikována. Po štafetách byla večeře. K večeři byly všechny druhy masa, každý si mohl dát, co chtěl. Poté jsme se připravovali na krátké noční sprintové štafetky (výsledky). Po skončení jsme se osprchovali a šli spát.

Budíček byl v 7:30. Ale protože pršelo, tak jsme mohli spát dál až do snídaně. Poté jsme měli poznávání orientačních značek. Dále jsme se dívali na videa o nejlepších orientačních běžcích světa. V 10:50 byl start závodu, ve kterém jsme měli nevyplněná kolečka, ve kterých byly kontroly (výsledky). Nejmladší závodníci měli vnitřní závody v hledání kontrol po celé budově. K obědu byl výborný kuřecí řízek. Po obědě jsme měli různé hry, které nám všem pomáhali lépe porozumět mapě. Nakonec jsme si zabalili věci, uklidili pokoje a jeli domů. Moc děkujeme trenérům Mery Podrábské, Jirkovi Dejnožkovi, Markovi Šestákovi, Honzovi Peckovi, Honzovi Baloghovi, Radce Mairichové, Blance Dejnožkové a docházející Ivě Kočíbové za jejich trpělivost a za to, že nás naučili spoustu dalších věcí. 🙂

Fotky ze soustředění

Napsali: Matěj Tkáč, Vojta Dejnožka, Kryštof Hájek.

#Zadny_snih #Dobry_den #Myslivec #Hele_Jelen #Vysypka #Salesiovka #Podkrovi #Mapace #Zabava #Hodne_km #Mapy.cz #Buchticky_se_sodo #Kliny #SCMJO #TSMJO

vysypka

Po třech letech jsme se rozhodli uspořádat lyžařské soustředění v Krušných horách. Destinace byla zvolena s ohledem na možnosti lyžování (ve vyšších výškách) i kvalitních mapových tréninků (v dolních partiích).
Týden před soustředěním se zdálo, že o sníh nebude nouze (účastníci školení T3 v Janově se nemohli skoro dostat domů). Výrazná obleva na začátku týdne ale zmařila plány na kvalitní lyžovačku, a tak když jsme přijeli ve čtvrtek do Klínů (cca 750 m n.m.), čekaly nás holé louky a i v lese to nebyla žádná sláva. Program byl rychle upraven a nakonec se nám podařilo jít 6-7 kvalitních běžeckých nebo orieňťáckých fází.
Po čtvrtečním příjezdu a večeři jsme se šli vyklusat (5-7 km) a obhlídnout místní sněhové podmínky. Zhodnotili jsme, že na lyžování to není. V pátek dopoledne jsme proto běželi svižným tempem na rozhlednu Jeřabina. Většina trasy byla terénem – přes potoky, sněhem, s těžkou podložkou. Odpoledne jsme jeli autem na mapu Salesiova výšina nedaleko města Osek. Terén, který je někdy označován jako „České Slovinsko“, se vyznačuje velmi rozmanitým reliéfem a součástí je i malé skalní město. Trénink byl koncipovaný jako seznámení s terénem – začátek linie, následně azimuty a v poslední části bylo úkolem správně určit místa kontrol. Po doběhnutí čekal všechny SIčák. Bohužel díky přítomnosti myslivců v části prostoru byly azimuty zrušeny. Proto byl operativně postaven ještě jeden „SIčák“. Mapy: Kombotech, SIčák1, SIčák2; Výsledky: SIčák.
V sobotu dopoledne jsme se vydali do unikátního terénu Hornojiřetinské výsypky. Terén, kde neexistuje o-mapa, ale slušné podklady z dat leteckého laserového skenování. Velmi inspirativní trénink. Mapa.
Na odpolední fázi jsme se opět přesunuli na mapu Salesiova výšina, tentokrát po kratší mapové rozcvičce (mapa) a suché přípravě nás čekal měřený trénink, který běžela i reprezentace OB minulý rok. Náročná trať prověřila všechny hlavně po mapové stránce, na mapě navíc nebyly některé cesty. 2DRerun: zde, Výsledky.
Večeři jsme si posunuli už na pátou, abychom stihli i nočák. Ten proběhl na svazích nad Litvínovem, při kterém se běžely tři okruhy. Mapy okruhů: A, B, C.
V neděli program zakončil down-hill middle na mapě Tesařova cesta a sprint v Meziboří.

I přes nepříznivé sněhově podmínky jsme, si myslím, slušně potrénovali v náročných terénech v okolí Litvínova a zároveň si užili spoustu srandy (Dobrý den, hele jelen,..). Děkujeme hlavně Olafovi a Áje za přípravu soustředění. Další víkendovka je za necelé 4 týdny!