Nejste přihlášen(a) | Přihlásit se

O víkendu od 20.3. do 22.3.2015 se žáci SCD Ještědské oblasti opět v hojném počtu vyskytovali ve Skokovech na Turnovsku a v blízkém okolí. Tamní penzion Espero jsme zaplnili od sklepa až po střechu, zprava doleva, a tak muselo i tentokrát pár opožděně dohlášených jednotlivců spát ve vlastním spacáku na karimatce. Soustředění se tentokrát zúčastnilo 58 žáků JO s trenéry Mery Podrábskou, Milošem Eiseltem a Jirkou Dejnožkou, za vydatné podpory Honzy Tkáče, Magdalény Hájkové, Ivy Linkové a Martina Posselta mladšího.

Po příjezdu byl z altánu ve dvoře odstartován první trénink „Něco mezi“, jednalo se o 4 middlové tratě pro jednotlivé kategorie D12, D14, H12 a H14. Nejrychlejší byli v D12 Bětka Podrábská, v H12 Matěj Tkáč, v D14 Kačka Dolejší a v H14 Péťa Synek. V podvečer si žáci otestovali postřeh v testíku, který spočíval v přiřazování vystřižených kontrol k celkové mapě a k popisům těchto kontrol. Následně byl odstartován noční trénink pod názvem „Tma jako v pytli“ (tratě: D12, D14, H12, H14), na kterém nejlepších výsledků dosáhli v D12 Kristýna Matyášová se Sofií Tomanicovou, v H12 Vojta Dejnožka s Lukášem Vitebským a Kubou Peterkou, v D14 Lucka Linková s Maruškou Podrábskou a v H14 Kuba Bílý. Po nočním tréninku byla ozvučena jídelna hudební produkcí lákající k zakroucení si tělem v různých rytmech.

Sobotní den byl zahájen ranní rozcvičkou v areálu penzionu a blízkém okolí. Dopolední trénink s názvem „Mám plán“ se uskutečnil na vzdálenějším, leč příhodném, místě. Jednalo se totiž o okruhy (příklad okruh2 a okruh11), mapu však žáci měli k dispozici pouze na startu, z mapy si tak museli načíst podstatné informace, a tyto si překreslit či jinak zaznamenat na čistý papír. S takto vytvořeným plánkem pak museli absolvovat přidělený okruh. Nejúspěšnější byli v D12 Maruška Podrábská a Eliška Vitebská, v H12 Lukáš Vitebský, Kuba Peterka a Matěj Tkáč, v D14 Kačka Dolejší a Nina Jeřábková a v H14 Ondra Budský, Martin Adamec, Kuba Bílý a Péťa Synek. Odpoledne bylo uspořádáno štafetové klání pod názvem „Já + Ty + Ona + On“, pro které byly vytvořeny mapy v kategoriích DH14, DH12 a DH12 SHORT, a ve kterém byla nejrychlejší štafeta ve složení Tonda Synek, Kryštof Hájek, Jonáš Mellan a Honza Tkáč, kterým byla neúplná štafetová čtveřice doplněna. Po večeři proběhlo promítání tematických filmků k orientačnímu běhu, testík spočívající v hledání rozdílů ve dvou přiložených mapách a poznávání piktogramů a mapových značek podle pantomimického znázornění. Po setmění se rozpoutalo další klání mezi tříčlennými družstvy v noční hře „Milošovo překvapení“. Jednalo se o noční závůdek v areálu penzionu, který před tím Miloš zmapoval. Každý člen štafety vyběhl několikrát do prostoru, společně však muselo celé družstvo zaznamenat na přidělený čip svou trať v předem stanoveném postupu. Bezchybně a nejrychleji daný úkol zvládla štafeta ve složení Martin Husák, Bětka Podrábská a Péťa Synek.

V neděli ráno proběhla opět rozcvička, na kterou se značným zpožděním vyběhlo pár borců z H14 jen v tom, v čem spali, ale zima jim rozhodně nebyla. Dopoledne proběhla Týmová hra, pro niž byli žáci opět rozděleni do trojčlenných družstev. Měli za úkol společnými silami posbírat písmena ze čtrnácti kontrol a z nich následně sestavit tajenku: „PADESÁTIKORUNA“ (výsledné časy). Odpoledne jsme se opět odebrali do vzdálenější části lesa. Zde byly utvořeny dvojice, které vždy dostaly dva fáborky se stejným číslem. Následně každý zanesl svůj fáborek do prostoru v okolí tak, aby se do 10 minut vrátil zpět na start. Polohu svého fáborku zakreslil do mapy. Mapy si pak ve dvojici soupeři vyměnili a závodili, kdo soupeřův fáborek přinese dříve zpět. V pozdních odpoledních hodinách bylo soustředění ukončeno a všichni se po sbalení rozjeli do svých domovů, tentokrát bez vážnějších zranění.

Fotky naleznete ve fotogalerii v albu Žákovské soustředění Skokovy 2015/III.

V rámci Letní olympiády dětí a mládeže budou Liberecký kraj reprezentovat 2 děvčata a 2 hoši. Nominační kritéria na LODM 2015 naleznete v rozpise.

První větší opravdu jarní nálož mapových kilometrů pro členy výběru dorostu Ještědské oblasti jsme první březnový víkend absolvovali u Hradce Králové, kam se za slunečních paprsků sjelo na 50 dorostenců SCM JO. Hradecké terény jsou sice rovinaté, ale jak jsme se přesvědčili na vlastní nohy, tak umí fyzicky velmi potrápit. Hlavně to jsou terény, které nám obecně moc nevoní. Tréninky proto byly zaměřeny především na trénink směrů, zapojení buzoly a hlavně aktivní tvorby plánu.

NOB – 6.3.2015

Soustředění jsme zahájili nočním OB. Úvodní trénink na „oťukání“ terénu stížený tmou a sníženou viditelností. Pro mnohé to byl spíše boj, aby stihli večeři, přesto nám trénink poskytl spousty podnětů pro večerní přednášku a diskusi o taktice při tvorbě plánu a plánování postupů, kterou jsme završili praktickým cvičením a „přípravou na sucho“ na sobotní dopolední fázi.

Tratě: D16, D20, H16, H20 a orientační výsledky (tempo bylo libovolné).

KombOkruhy – 7.3.2015

Sobotní dopoledne patřilo praktickým cvičením v terénu. Rozvíjeli jsme teorii nabytou v předvečer tréninku na čtyřech okruzích. „Odbočovák“ na trénink odbočování z linií, „Paměťák“ na tvoření a zapamatování si plánu, „Směrák“ na změny směrů a odběhů od kontrol, který dělal mnohým překvapivé problémy a měřený „Plánovací SIčák“, kde si plán borci připravili již předem a měli za úkol ho přetavit v realizaci. Zde se opět a nejjasněji prokázalo, že výsledek se celý odvíjel od kvality vymyšleného plánu. (Orientační výsledky, které se podařilo zaznamenat a výsledky SIčáku)

SCMHK15_Planovac

KrossMiddle – 7.3.2015

Stěžejní fáze soustředění. Odpolední fáze slibovala komplexní zapojení všech procvičovaných technik v závodě na krátké trati. Ten byl navíc stížený o fyzicky náročný 550m dlouhý krosový povinný úsek na mapový start, kde si závodníci odebrali mapu a vyrazili v kyslíkovém dluhu na záludnou první kontrolu, která mnohé nepřipravené nemilosrdně vytrestala. Všichni zaslouží velikou pochvalu, že zvládli absolvovat dvě mapově i fyzicky náročné tratě. Zvláště pro mladší to byla pořádná nálož.

Mapy: DA, DB, HA, HB a Výsledky s mezičasy.

Mapovou i fyzickou náročnost fáze dokládá rychle sestříhané video:

 

Večer proběhl důkladný rozbor obou fází i s videoukázkami práce závodníků v kolečku kontroly.

Sprint + Long – 8.3.2015

Slunečné nedělní dopoledne patřilo sprintu. Rychlý sídlištní sprint v zástavbě na předměstí Hradce Králové jsme zařadili jako krátkou rychlou údernou fázi, která znamenala diametrálně odlišné nároky na závodníky než sobotní tréninky. Sprint byl navíc „zpestřený“ záludnými umělými překážkami. Přestože o nich závodníci věděli předem, nechalo se veliké procento nachytat a disknout. A tento fakt jen potvrzuje, jak je důležité trénovat sprint a přivykat na odlišný mapový klíč. Mezičasy k dispozici bohužel nemáme, ale v rovině je velmi přínosný rozbor voleb, alespoň pomocí vzdáleností. Tak co, volili jste správně?

Trať H, Trať D, Rozbor H (D), D – 1. kontrola, Výsledky

Závěrečným tréninkem byl „long“. Volné tempo, mapa 1:15000 bez cest. Hlavně přesunová fáze zpět ze sprintu na ubytování po mapě. Někdy už bylo těžké zmobilizovat mentální síly k bezchybnému dokončení celého soustředění.

Long: D16, D20, H16, H20

Sraz v nížinách u Hradce se určitě povedl po všech stránkách. Počasí přálo, nikdo se výrazně nezranil, nebyla ukradena žádná kontrola a snad si ani nikdo nenatrhl … při nekonečném přelézání plotů a zamčených bran v areálu. Je na místě poděkovat všem zúčastněným za skvělé výkony, realizačnímu týmu za organizaci a Královéhradeckému sdružení orientačních sportů a OK 99 Hradec Králové za poskytnutí mapových podkladů. Děkujeme.

Aby byl dokonán přínos kempu je třeba si všechny fáze ještě jednou pořádně v klidu zanalyzovat a promyslet, pořádně si odpočinout, a pak se pustit do dalšího tréninku směrem k začátku sezóny. Hodně štěstí!

Za RT SCM Dann

Na stránce akce byl zveřejněn rozpis k mapovému soustředění žáků 20. 3. – 22. 3. 2015 ve Skokovech.

Byly zveřejněny POKYNY pro Jarní soustředění SCM JO – dorost, které se uskuteční tento víkend v Hradci Králové. Přijeďte včas, ať stihnete trénink před večeří. Nezapomeňte věci na OB i teplé oblečení, buzolu, SI čip, věci na pobyt uvnitř a psací potřeby či pastelky. Těšíme se o víkendu!