Nejste přihlášen(a) | Přihlásit se

Druhý listopadový víkend se uskuteční v okolí Děčína pod taktovkou Ádi Burdové úvodní dorostenecké soustředění pro novou sezonu. Zváni jsou také závodníci kategorie DH14. Díky mimořádnému grantu ČSOS je soustředění plně hrazeno SCM. Rozpis najdete zde.

V sekci žákovských akcí jsou k dispozici informace k MČR oblastních výběrů žactva ve Starém Plzenci 11.-12. 10. 2014 (ve formátu pdf a doc).

Víkend od 19. do 21. září 2014 byl využit k nominačnímu soustředění žáků SCD Ještědské oblasti. Zázemím pro soustředění se stal rekreační areál Poslův Mlýn v Doksech, který je v těsné blízkosti zmapovaného prostoru U Pískovny. Soustředění se tentokrát zúčastnilo 42 žáků JO s pěti trenéry (Mery Podrábskou, Milošem Eiseltem, Milošem Průchou, Jirkou Dejnožkou a Honzou Potštejnským).

Hned v pátek odpoledne byl odstartován mýdlový trénink, který nejrychleji zvládli proběhnout Eliška Vitebská (D12), Kačka Dolejší (D14), Vojta Dejnožka (H12) a Petr Melichar (H14). Po večeři a vybalení věcí na pokojích a krátkém odpočinku jsme se nachystali na start nočního závodu, který byl však z důvodu nevlídného deště odvolán. Místo toho jsme se společně sešli na klubovně, kde se žáci otestovali v poznávání směrování vrstevnic a v hledání rozdílů v připravených pozměněných mapách.

V sobotu po rozcvičce a snídani jsme se společně odebrali do přístaviště na Máchově jezeře, kdy byla připravena osobní loď Hynek, která nás odvezla na závody žebříčku JO pořádané oddílem z Doks na Karolíně. V rámci závodu obsadila většina účastníků soustředění přední příčky ve svých kategoriích. Vyhlášení vítězů bylo přizpůsobeno času našeho odplutí přepravní lodí zpět. Odpoledne proběhlo rozlosování do týmů na hru Scrabble. Tato hra měla dvě části. Nejprve si žáci v jednotlivých týmech domluvili svou taktiku tak, aby získali pro tým co nejvíce potřebných písmenek, které byly na lepíkách rozmístěné po lese na jednotlivých kontrolách, a to v omezeném čase. Večer pak v klubovně ze získaných písmenek sestavovali slova na podkladové desce dle pravidel hry Scrabble. Nejvíce bodů získalo družstvo ve složení Dan Pavlovec, Nina Jeřábková, Rose Riby, Eliška Vitebská, Vojta Řehoř, Bětka Podrábská a Jirka Bek. S ohledem na únavu některých účastníků a ne zcela příznivé počasí byl noční trénink vyhlášen pouze jako dobrovolný. Trať DH12 nejrychleji zvládla Terka Boskovská, na trati DH14 byl nejrychlejší David Šmol.

V neděli dopoledne proběhl trénink na krátkých okruzích se zaměřením na starty prvních úseků štafet a běh v kontaktu se soupeři. Jednalo se o čtyři krátké farstované tratě kolem 800–900 metrů délky. Vždy start následujícího úseku byl poblíž cíle předchozího, čímž se podařilo využít větší část tréninkového lesa. Po obědě byly odstartovány dvoučlenné štafety, které vyhráli ve skupině A: Katka Dolejší s Vojtou Dejnožkou a ve skupině B: Lenka Šritrová s Danem Pavlovcem. V poslední skupině startovali žáci, kteří nebyli zařazeni do dvojic, takže byli společně odstartováni jen do prvního úseku. Nejrychlejší s této skupiny byl Vojta Matyáš. Bohužel byly výsledky těchto odpoledních štafet ovlivněny krádeží kontroly na jedné farstě.

Po sbalení věcí a vyklizení pokojů jsme se každý rozjeli do svých domovů.

Fotky ze soustředění jsou k dispozici ve fotogalerii.

Autor článku: Jirka Dejnožka

Nominace na MČR žákovských družstev 12. 10. 2014:

D12: H12:
  1. Martanová Elin,
  2. Rýdlová Majda,
  3. Linková Lucie,
  4. Podrábská Marie,
  5. Vitebská Eliška,
  6. Nedomlelová Lucie,
  7. Šritrová Lenka,
  8. Hornychová Karolína,
  9. Růžičková Vendy,
  10. Boskovská Tereza

náhradnice: Lea Martanová

  1. Dejnožka Vojta,
  2. Paroulek Lukáš,
  3. Synek Petr,
  4. Peterka Jakub,
  5. Vitebský Lukáš,
  6. Bradáč David,
  7. Socha Ondřej,
  8. Tkáč Matěj,
  9. Hájek Kryštof,
  10. Řehoř Vojta

náhradník: Matyáš Vojta

D14: H14:
  1. Pavlíková Markéta,
  2. Dolejší Kateřina,
  3. Rýdlová Adéla,
  4. Jeřábková Nina,
  5. Hájková Anna,
  6. Riby Rose,
  7. Šklíbová Míša,
  8. Mašínová Anna,
  9. Baloghová Lída,
  10. Pavlová Martina

náhradnice: Zapalačová Petra

  1. Mareš Vít,
  2. Pavlovec Dan,
  3. Němeček Pepa,
  4. Melichar Petr,
  5. Synek Tonda,
  6. Bílý Jakub,
  7. Budský Ondra,
  8. Nagy Josef,
  9. Adamec Martin,
  10. Jakub Bradáč x David Šmol

náhradník: Jakub Bradáč x David Šmol

Výsledky z žákovského soustředění v Poslově Mlýně 19.-21. 9. naleznete na stránce akce – ve formátu pdf nebo xls.

V sobotu 13. 9. uspořádal oddíl TJ Slavia Hradec Králové Český pohár štafet. Závody se konaly v Šárovcově Lhotě poblíž Lázní Bělohrad. Ještědskou oblast reprezentovalo 15 štafet. Umístění na stupních vítězů v kategorii D14 vybojovala štafeta ve složení Áďa Rýdlová, Káťa Dolejší a Markéta Pavlíková. Na prvním úseku Áďa držela krok s nejlepšími a předávala Kátě na 6.místě. Ta v lese nedělala velké chyby a štafetu posunula už na 4. místo. Ztráta na vedoucí štafetu byla 2 a půl minuty. Na posledním úseku se pořadí hodně změnilo. Finišmanka Markéta stahovala ztrátu na čelo závodu. Nakonec si štafeta zaslouženě doběhla pro třetí místo.

Ostatním štafetám se na bednu probojovat nepodařilo, ale za zmínku stojí 4. a 5.místo v kategorii DH12 a 7. místo v kategorii H14. V první desítce byly ještě 3 štafety Ještědské oblasti.

Závod zkomplikoval roj agresivních sršňů u první kontroly. Všem z naší výpravy se naštěstí sršně vyhnuly.

Nedělní mistrovství České republiky smíšených sprintových štafet (čtyřčlenné štafety s pořadím úseků DHDH) připravil opět oddíl z Hradce Králové. Byl to vůbec první závod v této disciplíně OB na území ČR. Centrem celého dění se stal stadion ve Smiřicích. Volné dopoledne využila většina SCM ke sledování napínavých závodů dorostu a dospělých.

Ve 13:50 na nás také konečně přišla řada. Na start se postavilo 11 štafet JEO. Všichni byli natěšení a zároveň nervózní. Za necelých 45 minut ale ze všech stres opadnul, protože A-štafeta ve složení Markéta Pavlíková, Pepa Němeček, Káťa Dolejší a Péťa Melichar si doběhla pro stříbro. Markéta po dlouhé době rozbíhala a vůbec si nevedla špatně. Na svém úseku ztratila jen 12 vteřin, což znamenalo 4. místo. Pepa potvrdil svou fyzickou i mapovou připravenost. Štafetu dotáhl na 2. místo se ztrátou pouhých 4 sekund. Káťa na trati nezaváhala a předávala také jako druhá, 14 vteřin za první. Péťa před sebe už nikoho nepustil, a tak si po výborně odvedené práci na trati mohl vychutnat závěrečný průběh arénou. Všichni odvedli maximum a úspěchu si velmi váží.

Umístění v TOP 10 zaujmuly ještě další 2 štafety JEO.

Momentálně se výběr JEO připravuje na MČR oblastních výběrů, které se bude konat ve Starém Plzenci začátkem října. Naše oblast bude obhajovat 3. místo z loňského šampionátu. Letošní výsledky přinášejí zatím radost, snad bude i zmiňované mistrovství plné úsměvů pro Ještědskou oblast.

Fotky z ČP štafet jsou k dispozici ve fotogalerii.

Autorka článku: Markéta Pavlíková

V sekci žákovských akcí byly zveřejněny informace k ČP štafet ve Smiřicích (13.-14.9.) a k soustředění v Doksech (19.-21.9.).