Nejste přihlášen(a) | Přihlásit se

O víkendu 25.-26.5.2014 uspořádal oddíl OK Lokomotiva Pardubice poblíž obce Mikuleč u České Třebové štafetové klání Český pohár štafet a Vyzývací pohár žactva. Pro dopravu účastníků byla použita tradiční auta, ale také dvoupatrový autobus vypravený na trase Liberec – Jablonec nad Nisou – Turnov – Mikuleč (– Česká Třebová a zpět). Již v autobuse nafasovali žáci nové čelenky SCM JO, které se při závodech všem hodili.

Shromaždiště se rozkládalo na promáčené louce a pro sobotní závody bylo asi o kilometr jinde, než pro nedělní závod, takže se musely oddílové stany, použité jako zázemí závodníků, vždy ráno vybalit, a odpoledne sbalit. V sobotním závodě startovalo za JO 13 štafet, z nichž obsadila v H14 1. místo štafeta ve složení Pavlovec, Melichar, Mareš, 5. místo Adamec, Budský, Němeček, a 7. místo Bradáč, Bílý, Šmol, v H12 7. místo Paroulek, Tkáč, Dejnožka a v D14 7. místo Rýdlová, Riby, Dolejší.

Odpoledne po závodě jsme se přesunuli do České Třebové, kde jsme měli být ubytováni ve školní třídě v místním učilišti. Zde nastal drobný zmatek, a tak jsme nakonec obsadili sál kulturní místnosti. V podvečer většina účastníků absolvovala Český pohár, INOV-8 CUP ve sprintu. Kompletní výsledky jsou k nahlédnutí zde.

V nedělním štafetovém závodě úspěšně reprezentovali v H12 a obsadili 5. místo Paroulek, Tkáč, Dejnožka a v H14 – 4. místo Pavlovec, Melichar, Mareš.

J. Dejnožka

Zkrácený víkend od 30.5. do 1.6. strávili žáci SCD Ještědské oblasti na soustředění ve Skokovech na Turnovsku. Tamní penzion Ráj jsme obsadili od sklepa až po střechu, a tak muselo pár jednotlivců spát ve vlastním spacáku na karimatce. Soustředění se tentokrát zúčastnilo 45 žáků JO se čtyřmi trenéry (Mery Podrábskou, Milošem Eiseltem, Jirkou Dejnožkou a Honzou Potštejnským).

Po prohlídce a rozdělení pokojů byl otevřen startovací koridor u předzahrádky restaurace, odkud vybíhali jednotliví účastníci na první trénink, tedy na Koridor. Postaveny byly dvě tratě HD12 a HD14. Nejrychleji proběhli trať HD12 Elin Martanová a Matěj Tkáč, oběma však chyběla kontrola č. 37, která se nacházela na okraji jimi probíhaného koridoru v místě, kde se napojovala trať HD14. Nejrychleji tedy koridor se všemi kontrolami zdolali Lucka Linková D12, Vojta Dejnožka H12, Markéta Pavlíková D14 a Víťa Mareš H14.

Po večeři si žáci otestovali své orienťácké znalosti a pozornost na připravených mapkách.

Se setměním byl ještě v pátek večer odstartován noční trénink, na který vyráželi různě početné skupinky, ale i nebojácní jednotlivci. Vysíláni byli na dvě tratě, lehčí 1,9 km a delší 2,3 km. Lehčí variantu oběhli nejrychleji ve shodném výsledném čase trojice ve složení Lucka Linková, Elin Martanová a Maruška Podrábská, a dvojice ve složení Vojta Dejnožka a Matěj Tkáč. Delší variantu proběhli nejrychleji David Šmol společně s Petrem Melicharem.

Sobotní den byl zahájen ranní rozcvičkou, při které se žáci podívali až do vedlejší vesnice Mlýnice. Několika borcům se podařilo rozcvičce vyhnout a tak si svůj prohřešek v podvečer odčinili dřepováním. Po snídani typu Švédského stolu a jejím strávení, bylo přistoupeno k dopolednímu tréninku, pro který byla upravena mapa do Mapového leporela. Část mapy tak obsahovala pouze vrstevnice, jiná část jen skály a kameny, a další část mapy byla plnohodnotná se vším, co do ní patří. Byly postaveny čtyři varianty spočívající v různém počtu kontrol a jejich obtížnosti. Svěřenci po odstartování své kontroly obíhali scorelaufově dle svých schopností a možností. Nejrychleji orazili své kontroly v D12 Vendy Růžičková, v H12 Matěj Tkáč, v D14 Katka Dolejší a v H14 Dan Pavlovec.

Na odpolední sobotní Týmovou hru bylo vytvořeno jedenáct vyrovnaných týmů o čtyřech členech. Každý tým po odstartování dle předem nalosované startovky musel společně absolvovat trať dle obdržené mapy, ve které byly zaneseny uzlové kontroly. Na každé uzlové kontrole visely mapky s dalšími kontrolami v okolí té uzlové. Na tyto kontroly šli členové týmu samostatně po paměti. Poté, co se opět na uzlové kontrole sešli, pokračovali na další. Nejrychleji se s nástrahami týmové hry vypořádalo družstvo kapitána Petra Melichara a členů Vojty Dejnožky, Terky Bozkovské a Kuby Zemánka.

Sobotní večer byl věnován opět procvičení orienťáckých piktogramů a práci s mapou. Následně provedl Honza Potštejnský za vydatné podpory projektoru rozbor stavby tratí na štafety a družstva s ukázkami z map použitých na štafetách, které proběhly před týdnem u Mikulče u České Třebové.

Po nedělní ranní rozcvičce a snídani jsme se přesunuli do Vratislavic nad Nisou, kde proběhl oblastní žebříčkový závod pořádaný oddílem VLI Slavia Liberec orienteering.

Jirka Dejnožka

Fotky ze soustředění zde.
Výsledky soustředění jsou k dispozici na stránce akce.
Výsledky nedělního závodu zde.